Open monumentendag

Inleiding

Op 8 en 9 september is het weer open monumenten dag in Leiden. Natuurlijk hoort het vak CKV bij dit onderwerp. Ik heb op 8 september de opdracht uit gevoerd en het was heerlijk weer. Mijn verwachtingen voor deze dag waren redelijk groot omdat ik iets zou kunnen zien wat ik niet elke dag kan mee maken. De gebouwen die ik heb uitgekozen zijn Molen de Valk want daar heb je een heel mooi uitzicht van de stad Leiden. De Marekerk want het leek mij een hele mooie kerk van binnen. En natuurlijk de Burcht want deze is goed herkenbaar en makkelijk na te tekenen.

   

Inhoud

Voor het vak CKV moet je natuurlijk een paar opdrachten maken. Ten eerste moest ik 3 gebouwen uit kiezen. Ik heb de Burcht, Molen de Valk en De Marekerk uit gekozen. Ten tweede heb ik bij Molen de Valk een activiteit ondernomen. Daarnaast heb ik een beeldanalyse geschreven over De Marekerk en Molen de Valk. En als laatste de Burcht na getekend.

Achtergrond informatie

Naarmate je bezig bent met de opdrachten kom je heel veel folders tegen over het monument wat je bekijkt. Ik heb voor elk monument wat ik heb bekeken folders mee naar huis genomen. Hieronder zie je een plaatje van de folders. Ik vind de informatie wat in de folders stond wel kloppen met wat ik heb gezien op monumenten dag zelf.

Activiteit

In het museum Molen de Valk was er een rondleiding. De persoon die ons een rondleiding gaf, was een aardige vrouw. De rondleiding begon op begaande grond. Hier zagen we de kamer van de molenaar je kon ook heel goed zien hoe hij leefde. In de kamer hingen veel schilderijen. Daarna ging we de trappen op. Dat was best eng. De trappen waren namelijk heel steile en hoog. Eenmaal een paar trappen omhoog kregen we materiaal te zien die de molenaar vroeger gebruikte om graan te malen. Verder kwamen we op 14 meter hoogte. Op deze hoogte is een plankier met leuningen aangebracht. Zo kon je naar buiten en had je een heel mooi uitzicht op de stad leiden. Hier stopte de rondleiding maar je mocht zelf verder in de molen kijken. Ik was uiteindelijk helemaal boven geweest in de top dus 28 meter hoog. Nu nog kijken hoe ik beneden kom?

   

Beeldanalyse

  • Naam gebouw: Molen de Valk
  • Architect: C. Aling uit Utrecht
  • Datum bezoek: 8/9/12
  • Plaats: Leiden

Molen de Valk is een stellingkorenmolen uit 1743. Het heeft 7 verdiepingen en is wel 29 meter hoog. Het materiaal waar de molen uit bestaat is baksteen, hout en glas. Het textuur is glad en heeft een ronde vorming. De compositie is verticaal en met een ronde herhaling.De molen heeft een oud Hollandse stijl van binnen en buiten. Het monument staat midden in de stad Leiden op een verhoging. De verhoging en de hoogte van de molen zorgen er voor dat hij in de omgeving domineert maar door de bomen er om heen sluit het wel aan. Verder heeft de molen veel ramen waardoor het niet al te donker is in de molen.

Mijn verwachting voor dit monument is dat er heel veel trappen in de molen staan. Verder denk ik dat je vooral materiaal/ technieken kunt zien die ze vroeger gebruikten in de molen om graan te malen. Misschien ook nog schilderijen of foto’s. En natuurlijk de kamer van de molennaar. Van de rondleiding denk ik dat ze gaan uitleggen hoe vroeger alles in de molen werkten.

Het mooiste onderdeel van de rondleiding vond ik de kamer van de molennaar op de begaande grond en het mooie uitzicht op de stad leiden. Je kon je namelijk in de kamer goed inleven hoe de molenaar leefde.

Het minder leuke onderdeel was het bekijken van de schilderijen die in de molen gingen omdat je alleen de buiten kant van de molen zag. En het kijken op papier naar een molen vind ik minder interessant dan in het echt.

Gelukkig kwam mijn indruk en verwachtingen overeen met wat ik zag in de molen. Ik vond Molen de Valk best een interessant en leuk monument, omdat je te zien kreeg hoe vroeger graan gemalen werd en welke technieken en materialen ze vroeger gebruikten. Daarnaast vond ik het ook leuk om te zien dat bijna alles met de hand gedaan werd. Tegenwoordig zie je dat niet. Ik zou zelf niet in een molen willen wonen of werken want de steile, hoge trappen zijn niks voor mij.

  

  • Naam gebouw: De Marekerk (de eerste Nederlandse koepelkerk)
  • Architect: Arent van ’s-Gravesande
  • Datum bezoek: 8/9/12
  • Plaats: Leiden

De Marekerk is een sierlijke en gotische kerk. De kerk is opgericht in 1649 en heeft een hoogte van 55 meter. Het was de eerste koepelkerk die in Nederland was gebouwd. Het materiaal waar de kerk uit bestaat is baksteen, Bentheimer zandsteen en eikenhout. De textuur is sierlijk en glad. De kerk heeft vooral een koepelachtige vorm en heeft veel ramen boven in de koepel. Het monument staat in de stad Leiden naast een weg en er is niet veel natuur om de kerk te zien. Het sluit wel aan bij de omgeving want er stonden nog ouden gebouwen naast. De bouwvorm is redelijk geometrisch en heeft een gotische stijl. De compositie is verticaal de kerk is namelijk 55 meter hoog. En natuurlijk hoort er bij een kerk een orgel.

Ik verwacht dat ik een mooie kerk ga bekijken met een orgel. Dat er veel schilderijen zullen hangen van God. Verder denk ik dat ik nog de geschiedenis te horen ga krijgen over de bouw van de kerk. Daarnaast denk ik ook dat er gezongen word in de kerk.

Het mooiste onderdeel van de kerk vond ik de orgel want het was zo mooi, groot en sierlijk. Je kunt het niet missen in de kerk je ziet het meteen hangen.Het minder leuke onderdeel vond ik dat er niets werd vertel over de kerk je kon alleen rond kijken. Maar gelukkig lagen er nog wel folders over de kerk die je mee mocht nemen.

Mijn indruk en verwachtingen kwamen niet helemaal met elkaar overeen. Er werd niets verteld over de kerk je kon alleen rondkijken.Ik vond het een hele mooie kerk heel sierlijk. Ik zou zelf niet in een kerk willen werken, want ten eerste ben ik niet gelovig. En ten tweede lijkt het me niet zo interessant om in een kerk te gaan werken.

De tekening van de Burcht

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.